Esteettömyyttä ja Estetiikkaa

Luodaanko yhdessä esteettömämpi tulevaisuus?
Tilaista- esteettömyys on tasa-arvon asia

Elämäni matka tilasuunnittelijaksi ja esteettömyyden puolestapuhujaksi alkoi aikuisuuden kynnyksellä. Olin 18-vuotias lukiolainen, kun äidilläni diagnosoitiin MS-tauti. Se muutti lähes kaiken tutun ja turvallisen elämässäni.

Lapsuuden kotini, pieni kaksikerroksinen rivitalokolmio, oli esteettömyyden vastakohta. Tämän vuoksi vanhemmillani ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa. Muutto vei perheeni yli 60 kilometrin päähän.

Opiskelin tuolloin Helsingissä, joten pakkasin tavarani ja jäin pois tuosta muuttoautosta. Perheeni muutti maaseudulle omakotitaloon, jotta äidilläni olisi paremmat mahdollisuudet itsenäiseen toimintaan.

Valitettavasti äitini sairauden eteneminen oli nopeaa, ja muutamassa vuodessa hänen liikuntakyky romahti niin, ettei hän pystynyt liikkumaan ilman avustajaa. Niin kodin kuin julkisten tilojen toimivuus ja erityisesti puutteet tulivat nopeasti tutuiksi.

Tämän vuoksi olen tänään tässä, puolustamassa esteettömyyttä.

Kukaan meistä ei valitse, millaiseen kehoon syntyy, vaan elämme sillä, mitä meillä on. Kukaan meistä ei halua käyttää arvokasta ja ainutlaatuista elämäämme huolehtimiseen, vaan haluamme keskittyä mahdollisimman onnelliseen elämään.

Pelkästään Suomessa on yli 300 000 vammaista henkilöä, joille esteettömät tilat mahdollistaisivat tasavertaisen osallistumisen yhteiskuntaan ja sosiaaliseen elämään, jotka ovat ihmisen perustarpeita. Esteettömyyden ei tulisi olla vaihtoehto, vaan sen tulisi olla itsestäänselvyys aina, kun se on mahdollista.

Esteettömyys hyödyttää meitä kaikkia, mutta se on elinehto monille.

Esteettömyys on tasa-arvon asia!

PS. Tilaista-sivut hyödyntää WordPressin WP accessibility- lisäosaa, taatakseni hyvän käyttökokemuksen kaikille. Otan mielelläni palautetta sivujen toiminnallisuudesta mailitse.

Esteetön koti sisustussuunnittelulla

Esteettömän kodin sisustussuunnitelma perustuu yksilöllisiin tarpeisiin ja mahdollistaa kodin esteettömän käytön kaikille asukkaille, mukaan lukien ikääntyvät ihmiset, liikuntarajoitteiset ja muut erityistarpeet omaavat henkilöt. Suunnitelman tavoitteena on luoda kaunis ja toimiva kotiympäristö, jossa jokainen tuntee olonsa turvalliseksi, mukavaksi ja tervetulleeksi.

Mitä se tarkoittaa?

Esteettömässä kodin sisustuksessa keskitytään luomaan turvallinen, toimiva ja esteetön ympäristö kaikille kodin käyttäjille. Tällainen suunnitelma ottaa erityisesti huomioon liikkumisen helppouden, esteettömän pääsyn ja visuaalisen selkeyden.

Aluksi arvioidaan tilankäytön mahdollisuudet. Esteetön suunnittelu suosii avoimia muunneltavia alueita, joissa on riittävästi tilaa liikkua pyörätuolilla tai muiden apuvälineiden kanssa. Kalusteiden ja huonekalujen sijoittelussa otetaan huomioon esteettömät kulkualueet ja riittävät kääntymistilat.

Materiaalien ja värien valinnassa esteettömässä sisustuksessa suositaan kontrasteja ja selkeitä visuaalisia merkintöjä. Tällä tavoin on helpompaa erottaa seinät, lattiat, ovet ja kalusteet toisistaan. Kontrastivärit voidaan käyttää myös korostamaan esimerkiksi portaita, kynnyksiä tai muita korkeuseroja.

Esteettömässä sisustuksessa valaistus on avainasemassa. Hyvin suunnitellut valaistusratkaisut tarjoavat riittävästi valoa, vähentävät varjoja ja parantavat näkyvyyttä. Suunnittelussa käytetään tasaisesti jakautuvaa valoa koko tilassa, mukaan lukien hyvin valaistut käytävät ja portaikot. Myös kytkimet ja valonohjausjärjestelmät sijoitetaan helposti saavutettaviin paikkoihin.

Esteettömässä kodin sisustuksessa korostetaan myös ergonomiaa ja toiminnallisuutta. Huonekalut, kuten tuolit ja sängyt, valitaan mukaviksi ja helposti käytettäviksi. Esimerkiksi säädettävät korkeudet ja helppokäyttöiset mekanismit voivat helpottaa käyttöä kaikille. Lisäksi tilaratkaisut ja säilytysjärjestelmät suunnitellaan niin, että tavarat ovat helposti saatavilla ja järjestettävissä.