
Oletko joskus kokenut, että koti ei tunnu omalta, vaikka kuinka yrittäisit?
Usein kaikki keinot on jo kokeiltu, mutta kodin harmonia ja seesteisyys tuntuvat kaukaisilta. Minulle koti merkitsee paljon — sen täytyy olla paikka, jossa voi olla täysin oma itsensä ja tuntea olonsa turvalliseksi. Tässä tekstissä jaan ajatuksia ja vinkkejä siitä, miten voit edetä kohti toimivampaa ja harmonisempaa kotia.
Aloita siitä, mistä pidät
Sen sijaan, että keskittyisit kodin ärsyttäviin puoliin, aloita niistä asioista, joista pidät. Nehän on kodin sydän ja voimavara. Onko se rauhallinen kahvihetki ikkunan ääressä vai lempikirjan lukeminen puhtaissa lakanoissa? Näitä hetkiä kannattaa vaalia ja antaa niille tilaa arjessa. Voit pohtia, miten samanlaisen tunnelman voisi saavuttaa isommassa mittakaavassa.
Pyykkivuori ja arjen haasteet
Arki on välillä kaaosta, ja pyykkivuoret kasvaa samaa tahtia rikkaruohojen kanssa. Pienen järjestelyn avulla, kuten vaatteiden fiksu säilytys, arki voi helpottua huomattavasti. Esimerkiksi lasten vaatteiden sijoittaminen lähelle pyykkihuoltopistettä voi helpottaa ja nopeuttaa lajittelua huomattavasti. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä — käyttäjälle toimiva järjestys riittää. Eli jos haluat lapsen toimivan omatoimisesti, luo järjestys heille loogisella tavalla. Ja lasten pinojen ei tarvitse olla särmät suorana. Paljastan, että itse teen hyvin pikaisen lajittelun laatikoihin ja humps- laatikko kiinni.
Tarttuessasi ”ärsytyslistaan”
Jos tunnet oikeasti olevasi valmis, tee lista kodin ärsyttävistä asioista/tiloista/toiminnoista. Tämä auttaa hahmottamaan parannuskohteita. Muista kuitenkin, että ärsytyksen kohteet eivät saisi olla ihmisiä, vaan asioita tai toimintatapoja ;). Keskustele tarvittaessa kumppanisi kanssa rakentavasti, ja suosittelen myös miettimään omaa toimintaa raadollisen rehellisesti. Varmaan monelle tuttu ärsytyksen aihe kotona on niin kutsutus ”metatyöt”, jotka vievät aikaa ja energiaa ja ovat usein epätasapainossa kumppaneiden välillä. Mutta pienistä puroista syntyy iso virta – jostain kannattaa aloittaa!
Esimerkkinä puolipitoiset vaatteet
Itsellä hampaita kiristeli ennen puolipitoiset vaatteet, joita tuntui lojuvan siellä täällä. Tai no myönnän, kyllä ne vieläkin jonkun verran ärsyttää…Puolisoni vakio paikka puolipitoisille on olohuoneen nojatuoli ja minun oli makuuhuoneemme tuoli sängyn vieressä. Mutta kun oma pinoni kasvoi niin suureksi, ettei tuolia enää kunnolla erota, keksin laittaa vaatehuoneeseen ison huopakorin, joka toimii omille puolipitoisille paremmin – koska niitähän kertyy. Puolisoni säilytystapaa koitan lempeästi ohjata samanmoiseen ratkaisuun. Jäkättäminen nyt ei ainakaan auta. Paras vinkkini onkin (ehkä), että valitse taistelusi ja ole ovela!
Lopeta yrittäminen ja hyväksy prosessi
Koti on jatkuva muutosprosessi. Älä yritä saada kaikkea heti valmiiksi. Anna kodin elää ja kehittyä sinun mukana. Sinun kotisi on juuri sellainen kuin sen haluat olevan, vaikka se ei olisikaan täydellinen toisen mielestä. Koskaan ei kannata sisustaa toista miellyttääkseen. Toki kanssa-asujat tulee huomioida, mutta someseuraajiasi varten älä sisusta.
Ammattilaisten apu
Jos kodin harmonian saavuttaminen tökkii, ammattilaiset voivat auttaa. Sisustussuunnittelijat tuovat asiantuntemuksellaan uusia näkökulmia ja ratkaisuja. Esimerkiksi Sissarit Ry:n ammattilaiset tarjoavat laajan verkoston, josta löytyy apua erilaisiin tarpeisiin. Itse olen ollut valmistumisestani saakka Sissareiden jäsen. Meillä Sissareilla on hyvät yhteistyöverkostot joista myös asiakkaat usein hyötyvät rahanarvoisin eduin. Lisäksi koulutuksia ja infoa uusista materiaaleista tulee jatkuvasti. Siispä, kun itse et vaan jaksa, me Sissarit autamme. Onko sinulla joku erityinen asia, mikä ei vaan kotona toimi? Uskallatko kertoa :)?