Blogi
Tämän blogin tarkoitus on avata sisustussuunnittelua, edistää esteettömyyttä ja tarjota hyödyllistä tietoa alasta kiinnostuneille.
Uusimmat
Miksi esteetön koti kannattaa?
Yksilön vastuu korostuu entisestään, kun hyvinvointiyhteiskunnan tukipilarit horjuvat. Kuinka valmistautua lähes väistämättä eteen tuleviin kehon toiminnallisuuden rajoitteisiin?
Mitä sisustussuunnittelu oikeasti pitää sisällään?
Asiakkaani totesi minulle tuossa talvella, "Heidi, me ei todellakaan tiedetty, miten paljon tämä sisustussuunnittelu pitää sisällään. Sun kannattaa ihmeessä tuoda se paremmin esiin."
Kaikki blogitekstit
Blaah - koti ei tunnu kodilta vaikka kuinka yrittäisi
Mikä siinä on, kun kaikkea on kokeiltu, mutta silti koti on kaukana siitä harmonisesta ja seesteisestä kokonaisuudesta? Olen vahvasti tunneihminen, ja kodilla on minulle erityisen tärkeä merkitys. Kodin täytyy tuntua omalta, olla toimiva kokonaisuus ja olla asujilleen se paras paikka, missä voimaantua. Tämä on yksi monista syistä miksi olen alalla.
Lohdutukseksi sinulle, joka tuskailet kodin harmonian kanssa, muistutan: ”Elämä on jatkuva prosessi.” Kodin ei siis koskaan tarvitse olla täysin valmis. Viisaat opettavat, että on nautittava hetkestä.
Aloita siitä, mistä pidät
Aloittaisin mieluummin siitä, mistä kodissaan pitää, kuin siitä, mikä ärsyttää. Silloin voi helpommin löytää asiat, jotka ovat itselle merkityksellisiä ja mitä vaalia. Onko se oma kahvihetki keittiön ikkunasta tuijottaen lauantai-aamuna? Vai kenties lempikirja kainalossa puhtaissa lakanoissa kiireisen viikon päätteeksi? Näistä voimaannuttavista hetkistä kannattaa pitää kiinni ja sallia ne itselleen.
Pyykkivuori ja kodin arki
Pyykkivuori ei pese itse itseään, mutta ei se todellakaan ole herkkua, jos ei salli itselleen vastapainoa. Ja hei, voihan pyykinpesukin olla mukavaa. Järjestin jokin aika sitten vaatesäilytyksemme niin, että viisivuotiaan (jonka pyykin määrä on moninkertainen verrattuna meihin aikuisiin) vaatteet löytyvät kodinhoitohuoneesta, joten niitä ei tarvitse roudata edestakaisin. Tämä pieni asia ilahduttaa arjessa. Pyykin laitto voi oikeasti olla aika meditatiivista. Siinä ei tarvitse aina olla niin ripeä. Toinen asia, mistä olen iloinen, on se, että tajusin, ettei lapsen vaatteita tarvitse viikata laatikkoon. Kunhan vaatteet ovat loogisesti järjestetty, käytän sen ajan mieluummin muuhun mielekkäämpään.
Tarttuessasi ”ärsytyslistaan”
Sitten, kun on oikein tarmokas fiilis, voi tarttua kiinni siihen ”nämä kaikki kodissani ärsyttävät” -listaan. Senkään ei tarvitse olla heti valmis, mutta jo listattuna se on askel kohti ratkaistua ongelmaa. Tässä välissä haluan korostaa, että ärsytyksen kohteet eivät voi olla henkilöitä. Usein ärsyttävät asiat liittyvät muiden asukkaiden toimintaan, ja tällöin asioista on keskusteltava. Kannattaa kuitenkin miettiä ennen kuin käy kumppanin kimppuun ”ärsytyslistan” kanssa, miten oma toiminta vaikuttaa asiaan ja miten itse on valmis muuttamaan toimintaansa.
Esimerkkinä puolipitoiset vaatteet
Otetaan esimerkiksi puolipitoisten vaatteiden kasat. Meillä puolisollani on tapana jättää puolipitoiset vaatteensa sohvan selkänojalle, jotta saa ne siitä näppärästi napattua, kun tulee töiden jälkeen suihkusta. Aluksi tämä ärsytti suuresti, mutta puoliso huomautti, että omat vaatteeni ovat sängyn vieressä lattialla, vaikka vieressä on rekki ja lipasto. Se on niin näppärä nukkumaan mennessä – myönnän, vähän hävetti. Minua ärsyttävät vaatteet, jotka näen, mutta makuuhuoneen nurkassa ne eivät paljon haittaa. En ole siis täydellinen tässäkään. Olen myös huomannut, että mitä stressaavampi elämäntilanne on, sitä enemmän kodilla on merkitystä. Kun mieltä painavat myrskypilvet, kaikki pienimmätkin asiat häiritsevät.
Lopeta yrittäminen
Jos koti ei tunnu kodilta, vaikka kuinka yrittäisit, aloita siitä, että lopetat yrittämisen. Koti on sinun kotisi, ja se valmistuu sinulle mieleiseksi, ei ehkä tänään tai huomenna, mutta askel kerrallaan. Oma koti on prosessi siinä missä elämäkin. Se muuttuu, muuttaa muotoaan, kasvaa ja kutistuu. Omaa kotia ei kannata luoda ja rakentaa muita varten, eikä sitä kannata hävetä.
Ammattilaiset avuksi
Jos kuitenkin tuntuu siltä, ettei yhtään osaa, jaksa tai ehdi miettiä, miten kodista saisi itselleen parhaiten palvelevan, kannattaa hyödyntää ammattilaisia. Sisustussuunnittelijat ympäri maailmaa auttavat joka päivä ihmisiä löytämään kodin parhaat puolet ja luomaan persoonallisia, asujansa näköisiä koteja. Itse kuulun Sissarit Ry:hyn, jossa on n. 200 sisustusalan ammattilaista. Sissareilla on laaja yhteistyöverkosto, josta asiakkaat voivat hyötyä paljon. Sissareiden sivuilta löydät varmasti itsellesi mieluisan suunnittelijan.
Miksi esteetön koti kannattaa?
Viime vuonna ruotsalainen Mälardalenin yliopisto julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan eliniänodote 50 vuoden kuluttua voi olla jopa 120 vuotta. Wau ja Jaiks, olivat ensimmäiset ajatukseni. Ihmiskeho vanhenee, huolimatta siitä, että elintoimintoja voidaan ylläpitää pidempään kehittyneen diagnostiikan ja parempien hoitomuotojen ansiosta. Miten hyvinvointiyhteiskunnalle käy, kun tilanne on jo nyt kriisin partaalla? Kuka tietää.
Vahinko ei tule kello kaulassa
Yksilön vastuu korostuu entisestään, kun hyvinvointiyhteiskunnan tukipilarit horjuvat. Kuinka valmistautua lähes väistämättä eteen tuleviin kehon toiminnallisuuden rajoitteisiin? Koen olevani optimistinen katastrofiajattelija, joka tiedostaa elämän ainutlaatuisuuden ja myös sen rajallisuuden.
Olen läheisteni kautta oppinut ymmärtämään, kuinka oman kehon toiminnallisuutta on turha pitää itsestäänselvyytenä ja että vanha sanonta ”vahinko ei tule kello kaulassa” pitää valitettavasti usein paikkansa. Tilasuunnittelijana koen tärkeäksi toimia esteettömyyden sanansaattajana. Haluan, että esteettömyys nähdään osana tulevaisuuden kestävää tila- ja sisustussuunnittelua ja omaksutaan tärkeäksi osaksi myös yksityisasuntojen suunnittelua.
Esteettömyys
Mitä esteettömyydellä sitten tarkoitan? Invalidiliittoa lainaten: ”Esteettömyydessä ei ole kyse vain liikkumisen esteettömyydestä. Siinä otetaan huomioon myös esimerkiksi näkemiseen, kuulemiseen, ymmärtämiseen ja kommunikaatioon liittyvät asiat. Se merkitsee turvallisuutta ja laatua. Se kertoo ajattelutavasta, oikeista asenteista ja erilaisuuden huomioon ottamisesta.” Suunnittelutyössäni se on kokonaisuuksien hallintaa ja kykyä ymmärtää ihmisen monipuolisia tarpeita myös pitkällä aikajänteellä.
Rohkeutta katsoa eteenpäin
On täysin luonnollista, että esteettömyys ei ole ensimmäisenä mielessä etenkään ruuhkavuosien pyörityksessä elävillä ensikodin rakentajilla. Mietitään kyllä, kuinka arkea sujuvoitetaan tilaratkaisuilla ja mahdollisesti myös katsotaan parikymmentä vuotta eteenpäin, siihen hetkeen, kun pienet pellavapäät lentävät pesästä. Mutta uskalletaanko kurkistaa 40 vuoden päähän? Vaikka sillä rakennushetkellä saattaa olla sellainen ajatus, että siihen on niin pitkä aika ja sitten muutetaan helpompaan kaupunkiasuntoon tai muutetaan vaikka Espanjaan. Mutta entä kun se hetki koittaa ja ne kaikki rakkaimmat muistot on luotu niiden seinien sisällä ja kotiin suhtaudutaan aivan erilaisesta perspektiivistä. Ehkä ne kolmekymppisen ajatukset eläkeiästä eivät ihan vastaakaan odotuksia. Ja olettaen, että sinne eläkeikään asti päästään omin avuin ja suhteellisen hyvässä kunnossa. Ei varmasti tarvitse edes mainita, että matkalla voi tulla vaikka kuinka monta kierrepalloa eteen.
Kun katsotaan asiaa siitä perspektiivistä, että tilastokeskuksen mukaan noin 1,9 miljoonalla suomalaisella eli puolella työikäisistä on joku pitkäaikaissairaus tai vamma, esteettömyyden huomioiminen ei todellakaan ole turhaa. Esteetön ympäristö on osalle ehto inhimilliselle elämälle, mutta se toden totta helpottaa jokaisen elämää.
Uusi näkökulma kodin esteettömyyteen
Vaikka monella meistä koti on jo valmiina ja valinnat tehty aikanaan, ei ole järkevää käyttää energiaa harmittelemiseen. Sen sijaan voimme tarkastella kotia uudesta näkökulmasta: Miten voimme olemassa olevassa rakennetussa ympäristössä varmistaa mahdollisimman esteettömän pääsyn perusedellytyksiä vastaaviin tiloihin ja tehdä tilasta pienilläkin muutoksilla huomattavasti toiminnallisemman ja turvallisemman paikan elää.
Ennakkoluulot (pois) sisustussuunnittelusta
Sisustussuunnittelijoihin kohdistuu, kuten moneen muuhun ammattikuntaan, paljon ennakkoluuloja. Näistä muutamia koitan kumota seuraavaksi.
Sisustussuunnittelijan käyttö on kallista
Suunnittelijoiden hinnat vaihtelevat paljon. Hintoja ei kannata säikähtää. Usein tarjouspyyntö on maksuton, joten suosittelen ottamaan rohkeasti yhteyttä suunnittelijoihin. Oma hinnoitteluni on joko urakka- tai tuntiperusteista, riippuen työn kokonaisuudesta. Mietin aina asiakkaalle järkevimmän vaihtoehdon. Hinnasta sovitaan selkeästi etukäteen, ja asiakas saa varmasti vastinetta rahoilleen.
Monessa tapauksessa asiakkaat tarvitsevat vain hieman tukea ja jonkun joka nappaa kiinni ajatuksista ja sitoo ne punaisella langalla yhteen. Silloin muutaman tunnin neuvonta, joka kulkee usein nimellä ”sisustuskonsultaatio”, on aivan passeli ratkaisu. Tällaisten konsultaatioiden hinnat vaihtelevat suunnilleen 200-500€ välillä.
Kokonaisvaltainen 120 m² omakotitalon suunnittelu voi maksaa suunnittelijasta riippuen noin 4000–15000 €. Mitä kaikkea sillä saa, avaan toisessa blogitekstissä.
Suunnittelijaa harkitessa kannattaa miettiä, kuinka paljon on valmis/pystyy/haluaa itse laittamaan aikaa kodin viihtyvyyteen ja toiminnallisuuteen. Jaksaako miettiä kokonaisuuksia, etsiä sopivia tuotteita, kierrellä eri valmistajia?
Optimaalinen tilanhallinta ja ketterät ratkaisut helpottavat arkea huomattavasti. Elämä ei todellakaan aina ole leppoisaa ja asiat ei mene kuin Strömsössä, silloin toimivan ja harmonisen kodin merkitys korostuu.
On myös mainittava, että suunnittelijoilla on usein laaja kontaktiverkosto eri yhteistyökumppaneihin, joten heidän kauttaan saat todennäköisesti tuotteet huomattavasti edullisemmin. Tämä voi olla merkittävä säästö erityisesti isoissa projekteissa.
Sisustussuunnittelu on sellaista verhojen ja koristetyynyjen pyörittelyä
Sisustussuunnittelijat tarjoavat monia palveluita osaamisensa puitteissa. Yksi palveluista on sopivien huonekalujen ja sisustustekstiilien valinta, mutta palveluihin kuuluu todella paljon muutakin. On esimerkiksi vihersisustamisen ammattilaisia ja keittiösuunnittelun erikoisosaajia. Ja on muuten myös tekstiili-guruja, jotka verhojen avulla luovat tilaan aivan erityistä tunnelmaa ja WAU-efektejä.
Meillä on Sissarit RY:ssä vahva verkosto, jossa avuliaat kollegat tukevat toisiaan. Koska ala kehittyy valtavaa vauhtia ja uutuuksia pukkaa ovista ja ikkunoista, on kollegojen apu usein paikallaan jotain tiettyä ominaisuutta etsiessä.
Oma vahvuuteni näkyy monipuolisessa ja ketterässä tilanhallinnassa sekä ihmistuntemuksessa. Saan nopeasti kiinni tilan potentiaalista ja asiakkaan tarpeista. Pitkä kokemus kaupallisesta tilasuunnittelusta ja visuaalisesta markkinoinnista on myös hyödyksi monella tapaa, etenkin julkitilojen suunnittelussa.
Sisustussuunnittelijat luovat omaa tyyliään
Jotkut kokeneet suunnittelijat työskentelevät rohkeasti oman tyylinsä mukaan. Heillä on selkeä oma linja ja asiakassegmentti, ja asiakas saa varmasti sitä, mitä tilaa. He ovat olleet uralla pitkään ja heille oman linjan vetäminen on kannattavaa, koska heillä on tarpeeksi kattava ja arvostava yleisönsä. Itse uutena yrittäjänä lähestyn jokaista asiakasta tyhjä kanvas kädessä. Koen omaavani herkkyyttä, jonka avulla tunnistan nopeasti asiakkaan tarpeet. Tavoitteeni on nähdä asiakkaan persoonallinen tyyli ja tarpeet, ja luoda sen mukaisia onnellisia tiloja.
Sisustussuunnittelu – kotiäitien harrastus
Vähän raflaavaa, mutta olen kuullut näin sanottavan. Tämä voi oikeasti osittain pitää paikkansa. Vaikka vanhempainvapaa on kaikkea muuta kuin vapaata, se antaa mahdollisuuden uudenlaisen perspektiivin elämään. Oma sen hetkinen urapolku voi yllättäen tuntuakin väärältä.
Omalla kohdallani kävi näin. Olen aina ollut jotenkin levoton sielu. Aloitin työnteon 14-vuotiaana, peruskoulusta menin lukioon ja valmistuin ylioppilaaksi. Oma urakompassi pyöri kuitenkin holtittomasti, enkä löytänyt itseäni kiinnostavaa alaa. Ravintola-alalta hyppäsin muotikaupan maailmaan, jossa tarjoutui erilaisia mielenkiintoisia urapolkuja, joissa vierähtikin lähes 18 vuotta, hupsista vaan.
Sitten tuli todella kauan odotettu vauva. Hormonimyrskyssä kolahti kovempaa taustalla hiipinyt ajatus, että haluan omalla osaamisellani tehdä jotain yhteiskuntahyödyllisempää.
Minulla oli kokemusta kaupallisesta tilasuunnittelusta sekä visuaalisesta markkinoinnista ja äitini sairauden kautta kokemusta esteettömyyden tarpeista. Tajusin, että voisin hyvin auttaa ihmisiä kestävämpien ja yhdenvertaisempien tilojen luomisessa. Oli siis aika hioa konsepti kasaan ja tavoitella salaista unelmaa yrittäjyydestä.
Omalla kohdallani universumi kuuli huhuiluni ja sain pian mahdollisuuden laajentaa osaamistani ja kouluttautua AJK:lla sisustussuunnittelijaksi. Sieltä jatkoin vielä esteettömyysopintojen pariin Invalidiliitolle. Ja tässä sitä nyt ollaan, yksinyrittäjänä.
Se, onko kyseessä harrastus vai uusi ura, määritellään jokaisen kohdalla sitten muualla.
Mitä sisustussuunnittelu oikeasti pitää sisällään?
Asiakkaani totesi minulle tuossa talvella, ”Heidi, me ei todellakaan tiedetty, miten paljon tämä sisustussuunnittelu pitää sisällään. Sun kannattaa ihmeessä tuoda se paremmin esiin.” Tämä palaute yllätti ja häkellytti. On selvää, että asiakkaat kaipaavat enemmän tietoa. Avataan siis sisustussuunnittelun sisältöä tarkemmin.
Ennen projektin starttaamista
Kun asiakas ottaa yhteyttä tarjouspyynnön merkeissä, vastaan mahdollisimman pian. Usein asiakkaat avaavat projektiaan jo ensimmäisessä sähköpostissa, mutta ennen varsinaisen tarjouksen lähettämistä varmistan asiakkaan tarpeet puhelimitse. Näin voin varmistaa, että olen oikea henkilö vastaamaan heidän projektistaan. Sähköpostitse toimitettava tarjous pitää sisällään suunnittelutyön sisällön, laajuuden sekä työn toimitusmuodon.
Projekti käynnistyy
Hyväksytyn tarjouksen jälkeen alkaa projektin rattaat pyörimään. Aloitamme tapaamisella, joka järjestetään mieluiten kohteessa (poikkeustilanteissa etänä). Keskustelemme asiakkaan tarpeista, toiveista ja budjetista sekä kohteen rajoituksista. Lisäksi otan mittoja ja ”ennen muutosta” -valokuvat, jotka helpottavat suunnittelua merkittävästi. Olemassa olevat arkkitehtikuvat ovat erittäin hyödyllisiä, jos sellaiset löytyy.
Konseptisuunnittelu
Aloitan piirtämällä tilasta ensin 2D-mallin, johon hahmottelen tilan toiminnallisen pohjapiirroksen. Samanaikaisesti työstävät ajatukset tilan tunnelmaa. Ensimmäinen konseptisuunnitelma sisältää tilamuutosehdotuksen ja moodboardin, joka esittelee värien, materiaalien ja tyylisuunnan valinnat. Käymme nämä alustavat suunnitelmat läpi asiakkaan kanssa, jonka jälkeen lähetän ne vielä sähköpostitse. On tärkeää, että asiakas saa hetken perehtyä suunnitelmiin ennen projektin etenemistä, mikä myös vahvistaa meidän välistä luottamusta.
Suunnitelman kehittäminen
Palautteen perusteella jatkan tarkempaan suunnitteluun. Tämä vaihe sisältää yksityiskohtaista huoneiden ja tilankäytön suunnittelua, tilaan sopivien huonekalujen, valaisinten ja muiden sisustuselementtien valintaa sekä suunnitelmien 3D-mallintamista. Ajallisesti yhden makuuhuoneen suunnittelu vie n.8h, joka sisältää tilaan sopivien materiaalien ja tuotteiden etsimisen sekä tietenkin kalustelayoutin. Toki tämä riippuu todella paljon kohteesta. Haluan aina löytää mielestäni täydellisimmän ratkaisun ja hiomiseen voi helposti mennä toiset 8h. Lasken kuitenkin urakkahinnan optimaalisen ajankäytön mukaan, joten asiakkaan lompakko ei kärsi perfektionismistani.
Detaljikuvat toteutuksen tueksi
Yksityiskohtaisten suunnitelmien läpikäynnin jälkeen teen tarvittavat muutokset ja hienosäädöt sekä siirryn seinäprojektiopiirustusten tekoon. Näihin kuuluvat mm. kuvat kiintokalusteista ja märkätiloista. Näiden kuvien avulla varmistetaan, että kalusteasennukset ja laatoitukset toteutuvat suunnitelmien mukaan. Lisäksi luon tilan valaistussuunnitelman, joka voi olla kokonaisvaltainen tai keskittyä vain sisustusvalaisimiin. Kuvapaketti sisältää muutospohjapiirustukset, kalustelayoutit, seinäprojektiot ja paljon renderöityjä 3D-kuvia tilan hahmottamisen tueksi.
Ostoslistaa pukkaa
Kuvien lisäksi asiakas saa huonekortit, joista selviävät suunnitelmaan valitut materiaalit ja tuotteet ja niihin liittyvät tiedot (mm.mitat ja asennukseen liittyvät tärkeät tiedot) sekä mahdolliset hankintapaikat. Huonekortti voi olla missä muodossa tahansa, kunhan se sisältää kaiken olennaisen tiedon valituista tuotteista. Olen luonut huonekortteja asiakaskohtaisesti niin hyperlinkeillä varustetun Excel-taulukon muodossa kuin visuaalisemman PDF:n muodossa. Excelin etuna on, että asiakas voi lisätä taulukkoon hintoja ja hyödyntää kerättyä tietoa monipuolisesti.
Autan myös tarvittaessa suurten hankintojen tarjouspyyntöjen kanssa. Laajan yhteistyökumppaniverkoston kautta voin usein neuvotella asiakkaalle edullisia tarjouksia.
Projektin toteutus
Kun sisustussuunnittelu on valmis, alkaa unelmien toteuttaminen. Eri suunnittelijoilla on erilaisia projektinhallintapalveluita. Itse olen mielelläni mukana tukemassa ja varmistamassa suunnitelmien toteutumista konsultoinnin muodossa. Voin neuvoa urakoitsijoita yksityiskohdista ja varmistaa, että kaikki etenee suunnitelmien mukaan. Tämä palvelu sovitaan erikseen ja laskutetaan tuntiperusteisesti suoritusten jälkeen.
Jatkuva kommunikointi
Projektin onnistumisen kannalta tärkein tekijä on asiakkaan ja suunnittelijan välinen luottamussuhde. Haluan luoda välillemme suhteen, jossa asiakas voi olla oma itsensä ja rohkeasti kertoa omista tarpeistaan ja mielipiteistään suunnitelmien suhteen. Mitä avoimemmin asiakas jakaa toiveensa, sitä todennäköisemmin lopputulos on sellainen, joka ilahduttaa vielä vuosienkin kuluttua.